Rap Albumok

Hazai és külföldi rap, illetve hip-hop lemezek kritikája, személyes véleményezése a kezdetektől napjainkig.

Twitter



	

HTML

Eric B. & Rakim - Paid in Full (1987)

2012.04.19. 00:15 | bálesz | Szólj hozzá!

Nem véletlen, hogy ez egy mérce a hip-hop aranykorában, mint ahogy az sem, hogy ezt nevezte Snoop Dogg a legjobb hip-hop albumnak egy interjúban. A régi, old-school albumok közül, amiket a korábbi bejegyzéseimben taglalok, eddig ezt éreztem egyedül a rap alapjának igazán. Annak a fajta rapnek amit én imádok. Már csak azért is érdemes ezeket meghallgatni, mert mint a többi albumnál, itt is előkerült pár szöveg amit felhasználtak későbbi híres előadók. Tehát ezért (is) muszáj tisztelni az old school-t, mégha ők is szedték az alapokat másoktól.

Az egyik ilyen az Eric B. Is President-ből a "Ma-ma-ma-make 'em clap to this" nyitó sor és utána a nő kommentárja, ami megtalálható átvariálva Master P - Ghetto Dope c. számában ("make crack like this"). eric-b-rakim-paid-in-full-1987.jpg

A másik a My Melody c. szám, amiből a "check out my melody" sort emelte át a Limp Bizkit, felhasználva a My Way-ben. És végül de nem utolsó sorban Eminem rappelte el az "If I wasn't, then why would I say I am" sort az As The Rhyme Goes On c. számból a The Way I Am refrénjében. Ezek azért nem nevezhetőek lopásnak, mert nem sajátjukként adják elő. Számtalan ilyen utalás előfordul még ezer más előadó különböző számában Eric B. & Rakim munkásságára, ezért bátran hívhatjuk ezt klasszikus zenének. A hip-hop-ban mindenképpen meghatározó, és egy kicsit felturbózott hangszereléssel ma is kenterbe verné a rap számok 90%-át. Bár ha csak Lil Wayne-re és pár másik Cash Money Records-nál szerződött baromra gondolok, akkor a 97%-át... Tehát szomorkodjunk és 1 perces néma csenddel állva tisztelegjünk az igazi hip-hopperek előtt...

Mindazonáltal a szövegeiket még nem néztem át tüzetesebben, de náluk mindenképpen időt fogok szakítani erre, és ugyancsak időt szakítok a többi korongjukra is.

Címkék: 1987 rakim east coast eric b

A bejegyzés trackback címe:

https://rapalbumok.blog.hu/api/trackback/id/tr654460082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása